Udpegning af OSD, NFI og IO
Som en del af afslutningen af kortlægningen er der foretaget en revision af områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og der er udpeget indsatsområder mht. nitrat.
De nitratfølsomme indvindingsområder og indsatsområderne mht. nitrat er senere revideret af staten, og det er en seneste revision, der vises på OSD-kortet og IO-kortet.
For at bringe sprogbrugen i kortlægningen i fuld overensstemmelse med ordlyden i vandforsyningsloven benævnes indsatsområder mht. nitrat generelt nu blot som indsatsområder (IO) jf. "Vejledning om indsatsplaner" som findes her.
Ændringen har ingen betydning for udpegningsgrundlaget eller fremgangsmåden ved udpegningen, og ændringen er også implementeret i denne indsatsplan.
OSD
Den omfattende grundvandskortlægning på Orø har betydet, at der er tilvejebragt så meget ny viden, at staten har fundet det relevant at revidere områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) på øen. OSD udpegningen fremgår af kortet nedenfor.
I forbindelse med revisionen af OSD er der taget udgangspunkt i de grundvandsdannende oplande til de almene vandværker på Orø. Da det er her grundvandet dannes, er det vigtigt, at der netop her tages hensyn til grundvandet. Der er ved revisionen af OSD også taget hensyn til den fremtidige indvinding, så den også er sikret bedst muligt.
OSD-områderne på Orø er revideret så de omfatter de grundvandsdannende oplande til almene vandforsyninger tillagt en 300 m buffer. På den måde er der rum for en eventuel udvidelse eller justering af indvindingen på vandværkerne. En øget indvinding vil efter al sandsynlighed ikke medføre forstørrede grundvandsdannende oplande ud over den foreslåede 300 m bufferzone, og der er også mulighed for etablering af erstatningsboringer tæt på de eksisterende boringer.
Der er ikke beregnet et grundvandsdannende opland for Skolehjemmet Orøstrand Vandværk (den vestligste boring på kortet), men da indvindingen her stadig er væsentlig, udpeges et OSD-område svarende til en 300 m zone om vandværkets indvindingsboring. Denne zone omfatter hele det grundvandsdannende opland til vandværkets boring.
Planloven sætter retningslinjer for overfladeaktiviterer inden for områder med særlige drikkevands-interesser og indvindingsområder. Der må f.eks. som udgangspunkt ikke etableres særligt grundvandstruende virksomheder og ved etablering af virksomheder, der kan medføre en risiko for grundvandet, skal der træffes særlige forholdsregler for at undgå dette.
NFI
Som en del af grundvandskortlægningen på Orø er der udpeget nitratfølsomme indvindingsområder (NFI). De nitratfølsomme indvindingsområder er udpeget på baggrund af viden om lertykkelse, grundvandskemiske forhold og trykforholdene i grundvandsmagasinerne.
På Orø er de nitratfølsomme indvindingsområder sammenfaldende med OSD. Det skyldes, at de naturgivne forhold på øen betinger at hele øen i princippet burde udpeges som nitratfølsomt indvindingsområde, men da der kun kan udpeges NFI inden for OSD og indvindingsoplande uden for OSD er det kun muligt at udpege en begrænset del af øen som NFI.
Inden for NFI har kommunen pligt til at fastlægge vilkår i forhold til nitratudvaskning i forbindelse med sagsbehandling efter husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen (BEK nr. 44 af 11. januar 2016). Bekendtgørelsen findes her.
Inden for NFI tillader kommunen som hovedregel ikke etablering af fælles nedsivningsanlæg eller tæt nedsivning for flere end 30 PE. For mindre anlæg under 30 PE gælder at kommunen ikke tillader etablering af nye nedsivningsanlæg i nitratfølsomme indvindingsområder på Orø.
IO
Inden for de nitratfølsomme indvindingsområder har Naturstyrelsen udpeget indsatsområder med hensyn til nitrat. I disse områder er en særlig indsats over for nitrat nødvendig.
Som skrevet øverst i fanen anvendes nu betegnelsen indsatsområder (IO) frem for indsatsområder mht. nitrat.
På Orø er udpegningen af indsatsområder næsten sammenfaldende med udpegningen af de nitratfølsomme indvindingsområder. Enkelte steder er NFI ikke samtidigt udpeget som indsatsområde. Det drejer sig bl.a. om det nordlige kystområde på den vestlige del af Orø, et område nordøst for Bybjerg, samt flere små områder i randen af det vestlige OSD. Det er områder med beskyttede naturtyper, der ikke er udpeget. Udpegningen ses på kortet til højre.
Inden for IO og NFI har kommunen mulighed for at regulere nitratbelastningen på to måder:
- Der kan ved udvidelser af eksisterende husdyrproduktion stilles krav om lavere total nitratbelastning fra produktionen, hvis dette er anført som retningslinje i indsatsplanen. Reguleringen er ikke erstatningspligtig.
- Kommunen kan også stille krav om nedbringelse eller ophør af nitratbelastende aktiviteter, hvis der er vedtaget en indsatsplan for det pågældende IO. Hvis der ikke kan opnås frivillige aftaler herom kan kommunen meddele påbud efter Miljøbeskyttelsesloven mod fuld erstatning.